sâmbătă, 26 iulie 2008

Pumnul face legea ...

Nu mi-a venit sa cred ca niste oameni care se cred muritorii secolului XXI sunt in stare de asa ceva. Dupa ce am citit articolul de pe site-ul www.ziare.ro am ramas cu gura cascata ca se intampla astfel de evenimente pe soselele din Romania (si sunt sigura ca si in lume s-au intamplat astfel de cazuri).

Iata articolul:


Mii de cruci se ridică, în fiecare an, în cimitirele româneşti, pentru cei care pier în accidente rutiere. Printre morţi, se numără şi cei care cad în confruntări provocate de nebunia traficului din Capitală. Astfel de cazuri nu ajung să fie anchetate de Poliţia Rutieră, ci direct de către ofiţerii de la Omoruri. „Aici ajung dosarele în care RCA-ul şi CASCO nu acoperă niciodată dauna”, spun criminaliştii Poliţiei Capitalei.
Anul ăsta, în martie, un tânăr care mergea cu atv-ul s-a săturat să aştepte la coada de la semafor de la Eroii Revoluţiei şi s-a urcat pe trotuar. Trece pe lângă un pieton mai în vârstă care, revoltat, îi dă cu ziarul peste cască. Mare greşeală a făcut. Atevistul s-a enervat, a băgat în marşarier şi s-a oprit în dreptul bătrânului. L-a executat scurt, sub ochii zecilor de trecători, cu un pumn în figură. Victima se prăbuşeşte cu capul de asfalt şi îşi dă duhul la spital, după o săptămână. Poliţiştii l-au prins pe ucigaş după câteva luni de căutări.
Iată un alt exemplu. Acum o lună, un puşti trece cu scuterul pe o stradă din Colentina şi îl stropeşte pe un trecător. Omul se enervează că s-a ales cu pantalonii murdari, aleargă după băiat şi îi dă vreo două palme. Copilul se duce la taică-su şi „depune reclamaţie”. Încep pregătirile de război. Se strâng neamurile, se urcă în maşini cu topoare şi coase şi gonesc spre casa agresorului. Tatăl victimei este în avangardă, cu încă vreo trei inşi. În spate mai sunt vreo 15. Înarmat cu un pistol cu gaze, răzbunătorul dă nas în nas cu cealaltă tabără, pregătită de apărare. „A fost ca la răscoala din 1907, îşi amintesc anchetatorii. S-au tocat cu bâte, topoare şi răngi”. Tatăl copilului a murit în bătălie, doborât cu câteva lovituri de bâtă în cap. Alţi şase combatanţi au ajuns la spital, cu tăieturi şi răni grave. Patru inşi au fost arestaţi şi sunt acuzaţi de omor calificat.
Un alt şofer bucureştean este şi acum urmărit internaţional după ce l-a lovit mortal pe un pieton, la Piaţa Romană. L-a lovit cu pumnul în faţă, după ce îl ratase cu puţin cu maşina. S-a întâmplat în 2003, aproape de Coloanele de la ASE. Victima, un cetăţean romano-german, stătea în zonă şi trecea pe verde, când un „Cielo” roşu s-a oprit la o palmă de picioarele sale, muşcând din trecere cu scrâşnet de frâne. „Ce faci, mă, vrei să ne omori?”, a apucat să spună pietonul. Şoferul s-a dat jos din maşină, i-a tras un pumn în gură, victima s-a dat cu capul de asfalt şi a murit. Audiat de poliţişti, el a declarat că victima a vrut să îl tragă din maşină, s-a dezechilibrat şi a căzut. Deşi totul se întâmplase în miezul zilei, din lipsă de martori, ucigaşul a scăpat pe moment cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. Când au apărut primii martori, era prea târziu. Şoferul dispăruse fără urmă şi a fost condamnat în lipsă, la opt ani de închisoare.
Recent, un alt şofer bucureştean a fost înjunghiat după ce s-a luat la ceartă cu un TIR-ist, în cartierul Militari. Omul se plimba cu maşina, împreună cu un prieten. Când a ajuns pe bulevardul Iuliu Maniu, a vrut să facă dreapta pe Apusului. La semafor era parcat un TIR, care s-a pus în mişcare când s-a pus verde la semafor. A fost cât pe ce să lovească maşina bucureşteanului care, nervos, a coborât şi i-a cerut socoteală TIR-istului. A început, bineînţeles, bătălia. După un schimb de lovituri de bâte şi pumni, şoferul TIR-ului a schimbat tactica şi a scos cuţitul. Bucureşteanul a ajuns la spital, înjunghiat, iar agresorul său este cercetat pentru tentativă de omor calificat.
Pe de altă parte, nici trotuarul nu mai e sigur pentru pietoni, mai ales când se întâmplă să nu aibă loc unul de altul. Patru puşti din Ferentari, băuţi bine, s-au intersectat cu alţi doi, dintre care un punker. Nu a fost nevoie decât de câteva aprecieri cu privire la orientarea sexuală a tânărului cu freza zburlită, pentru declanşarea ostilităţilor. „Ce, mă, ăştia vin la noi în Berceni să facă legea, nu mai putem merge pe stradă?”. Deranjat, prietenul punkerului a chemat întăriri. O „brigadă” de intervenţie a sărit în ajutorul lor. Bilanţul confruntării – un mort şi doi răniţi. Pietonii din Ferentari au ieşit învingători, dar au ajuns în arestul Poliţiei.
Pentru şoferii sau pietonii care sunt tentaţi să-şi tranşeze disputele din trafic de unii singuri, cu pumnul, cuţitul, bâta sau pistolul, iată câteva informaţii pe care nu le vor găsi în Codul Rutier. Potrivit Codului Penal, pedeapsa pentru LCM – lovituri cauzatoare de moarte – este între 5 şi 15 ani. Pentru omor, între 10-20. Pentru omor calificat, de la 15-25. Cum disputele din trafic se petrec în spaţiul public, aceasta este încadrarea juridică cea mai frecventă pentru cei care omoară oameni în plină stradă.

Niciun comentariu: